Inredning för ett mysigt sovrum

Sovrummet är för många av oss en viktig plats i hemmet. Där spenderar vi våra nätter, läser böcker, tittar på TV och slappnar av efter långa jobbdagar. Det innebär att det är viktigt att rummet är mysigt inrett. Oavsett vilka färger, stilar och inredningsdetaljer som du tycker om är det främsta tipset att hitta en röd tråd bland möblerna och inredningen och hålla sig till den. Alltför många influenser, idéer och färger i ett och samma rum kan lätt ge ett rörigt intryck, vilket är motsatsen till hur många vill ha det i sovrummet. Läs fler inredningstips här nedan.

Textilier i sovrummet

Textilier har en tendens att på ett snabbt sätt skapa en ombonad och hemtrevlig känsla i ett rum. De gör att rummet känns mindre kalt och eventuellt eko försvinner snabbt om du väljer att inreda med textilier. Satsa på svala och sköna sängkläder i en harmonisk färg och eventuellt ett mönster som kan liva upp stämningen. Mattan får gärna vara mjuk, då det inte minst under vinterhalvåret kan kännas kallt att gå upp ur sängen. Glöm inte heller ett par rejäla gardiner! De får gärna gå ända ner till golvet och vara någorlunda skira om du vill ha lagom mycket ljusinsläpp.

Färgskalor i inredningen

Färger är mycket viktigt när du ska inreda ett rum. Faktum är att ett misslyckat färgval kan förstöra ganska mycket, så se till att inte skynda på ditt val för mycket. I sovrummet kan du med fördel satsa på mjuka, dova eller ljusa färger för en harmonisk känsla. Jordnära färger som beige och grön fungerar ofta bra, men blåa nyanser kan också ge ett avslappnat och svalkande intryck. Undvik gärna klara nyanser av rött och svart, då det kan kännas instängt. Om du vill följa den harmoniska känslan får gärna eventuella mönster vara runda och mjuka i sina former.

Traditionellt eller modernt?

Hur du väljer att inreda ditt sovrum är i slutändan helt och hållet upp till dig själv. Tycker du om klassisk och mer traditionell inredning eller föredrar du nytänkande former, mönster och stilar? Tenderar du att dras till dekorativa mönster i form av exempelvis blommor eller tycker du bättre om enfärgat och strama linjer? Beroende på svaret kan lantlig shabby chic eller stilren och skandinavisk design vara bra inspirationskällor för din inredning i sovrummet. Givetvis kan du även välja att kombinera olika stilar om du föredrar det – det kan skapa en unik och personlig prägel på rummet i fråga.