Måste hela köket ”blåsas ut” när det ska renoveras? Ska de gamla skåpen med överfallsluckorna bort? Vad är praktiskt och vettigt att slänga bort eller spara vid en köksrenovering?
Drömmen om ett stort kök med en köksö hittar du i många inredningstidningar. Ett skinande rent kök med ståldetaljer och vita väggar där du kan samla alla dina vänner runt en köksö. Eller varför inte slitstarka bänkskivor i svensk granit? För att uppnå detta måste du bo ett hus eller lägenhet som har utrymmet, för det kräver ofta att, förutom att byta ut hela köksinredningen, måste också hela planlösningen göras om.
Med enkla knep och praktiska lösningar är det möjligt att förvandla ditt kök. Att planera allt i minsta detalj är viktigt för ett bra slutresultat. I stället för att satsa på ett helt nytt kök med ny inredning kan du måla om köksluckorna och sätta in nytta kakel, vilket gör en stor förändring. I ett äldre kök spelar det ibland mindre roll om inte allt är helt perfekt, exempelvis så kan ett ojämnt trägolv vara en del av kökets historia och charm, och passa in i det nyrenoverade köket.
Behåll det som fungerar
Om man byter bostad så är köket det första om många renoverar eller byter. Men stället för att ändra hela planlösningen är det ofta bättre att vänta ett tag för att först se vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre väl. Ofta så kan du med ganska små åtgärder förbättra det som inte fungerar istället för att riva ut allt och börja om från början.
Om du vill göra en mindre och mer varsam renovering fundera först över vad det är som ger köket dess speciella karaktär. Är det stilen som gör en del av huset? Berättar köket en intressant historia, eller är det slitet på ett speciellt tilltalande sätt? Om du inte är säker på vilka egenskaper som du vill bevara så löper du en risk att renovera bort det som du egentligen gillar och vill ha kvar.