Välja inomhusfärg

Oavsett om du har målning kvar att göra efter en rejäl renovering, vill fräscha upp köket med nya färger på skåpsluckor eller göra dekorationsmåleri av dina finmöbler är det kul att välja inomhusfärg! Dessutom kommer det kännas belönande efteråt. Vid denna fas kan hela familjen sitta med och klura ut vilka kulörer som skulle passa eftersom färgen är något som kommer påverka rummets hela personlighet.

Ett råd är att välja en inomhusfärg som på något sätt matchar med omkringliggande miljö. Om det är ett rum som behöver målas om är det klokt att tänka på vilken stil och färg det övriga hemmet har. Rör det sig om mindre saker som exempelvis möbler eller skåpsluckor kan du istället titta på hur omgivningen ser ut runt dessa specifika saker.

Inomhusfärg och täckningsförmåga

Förutom att välja färgnyans är det viktigt att bestämma hur mycket av underlaget som ska lysa igenom. Det finns till exempel genomskinliga färgtyper som olja och klarlack som bevarar träets naturliga utseende. Det finns även lasyr som både lyfter fram träets struktur och ger ett tunt färgskikt. En tredje kategori är täckfärg som helt enkelt är heltäckande och därför även ger bäst skydd.

Vilket bindemedel ska färgen ha?

När du har valt kulör och täckningsförmåga är det värt att titta på vilket bindemedel färgen ska ha. Bindemedlet är det som håller ihop färgen och fäster den mot underlaget. Det är också bindemedlet som avgör färgens hållbarhet och torktid efter att färgen strukits på. Välj mellan akrylatfärg, alkydoljefärg eller linoljefärg. Exempelvis är akrylat lätt att måla med och torkar relativt snabbt. Läs på innan!

Att välja rätt kulör

För att välja en passande kulör till rummet, möbeln eller skåpsluckan är ett råd att använda ett färghjul. När du vet ungefär vilken färg du önskar kan du titta på en fysisk färgkarta i färgbutiken där du planerar att köpa färgen. Prova färgen innan på en avgränsad del och vänta tills den har torkat. Är du nöjd köper du hela mängden målarfärg och påbörjar omvandlingen!